Solliciteren in Lockdown

’Hoe maak je een online sollicitatiegesprek Suc6vol?’

Met de nieuwe 'Omikron'-variant gaan we allemaal weer meer thuis werken en misschien voor 2022 ook op zoek naar een nieuwe baan. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk ook dat je online een sollicitatiegesprek met je toekomstige werkgever gaat krijgen. 

Maar hoe pak je zo'n gesprek op de juiste manier aan? Waar moet je op letten?

Bekijk hier onze tips en bevindigen en laat een goede indruk achter bij jouw toekomstige werkgever.

 

Zorg voor een goed internetverbinding

Voordat je het online gesprek gaat voeren, test dan ruim van te voren of je een goedwerkende internetverbinding hebt. Een opgeladen tablet, smartphone of laptop en of je alle gegevens hebt om elkaar online te ontmoeten.

Kies en test de juiste programma

Verdiep je dan in de programma's waarmee je kunt videobellen. Denk hierbij aan Skype, FaceTime, Teams en Zoom maar tegenwoordig kan het ook prima via WhatsApp. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Tijdens of nét voor je gesprek

Voel je comfortabel op je plek

Het voordeel van een online sollicitatiegesprek is de omgeving: je kunt het gesprek overal voeren. Maar dat wil niet zeggen dat elke locatie geschikt is voor een online sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om het gesprek te voeren in een omgeving die voor jou prettig aanvoelt. Kies een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden, waar je niet gestoord wordt door anderen en het liefst met een neutrale achtergrond.

Voer je het gesprek thuis? Zorg dan voor een opgeruimde plek. Waarschuw je huisgenoten tijdig, zodat ze geen lawaai maken tijdens jouw sollicitatiegesprek. Denk ook aan je huisdieren. Zet je kat even in een andere kamer, zodat hij niet voor je scherm langsloopt. Rumoerige buurt? Doe dan ook je ramen dicht.

Denk aan je uitstraling

Misschien dat je het grootste gedeelte van de Coronacrisis al thuis doorbrengt in een hoodie, joggingbroek en een simpel t-shirt, moet jij jezelf wel realiseren dat je een sollicitatiegesprek aan het voeren bent. Belangrijk dus om je hier ook naar te kleden. Uiteraard is het niet nodig om in een 3-delig pak met stropdas te hijsen, maar kies voor de gulden middenweg. Zet ook gerust wat te drinken voor jezelf neer. Je kunt wel dorstig worden van al dat gepraat. 

Zet een aantal vragen van tevoren op papier 

Je gesprekspartner zal je veel vragen stellen. Natuurlijk wil je zelf ook een goed beeld krijgen van de functie, het kantoor en je nieuwe collega’s. Bij een fysiek gesprek krijg je veel sneller een indruk van het kantoor en de sfeer. Dat is bij een online sollicitatiegesprek lastiger. Daarom is het éxtra belangrijk om vragen te stellen. Tip: volg geen lange lijst met vragen. Houd het spontaan en creëer ruimte voor een dialoog.

Bel handsfree 

Ben je in beeld? Dan gaat de voorkeur naar handsfree bellen. Zorg ervoor dat je het apparaat; zoals je tablet of telefoon ergens neer kunt zetten op een goede hoogte. Het apparaat vasthouden tijdens het gesprek is heel onhandig en komt onprofessioneel over. Bovendien zijn je handen dan vrij voor non verbale communicatie of om aantekeningen te maken.

Noteer je aantekeningen

Typen maakt veel geluid en kan daardoor als irritant beschouwd worden door je gesprekspartner. Zorg ervoor dat je pen en papier in de buurt hebt en schrijf je aantekeningen op

Rond het gesprek goed af

Op veel punten is een online sollicitatiegesprek hetzelfde als een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Ook dit gesprek sluit je netjes af. Informeer naar de vervolgstappen, bedank voor het gesprek en zeg gedag. Normaal gesproken schud je de hand van je gesprekspartner. Dat is online natuurlijk niet mogelijk. Zwaaien is iets te informeel, dus laat dat achterwege. Tenzij je gesprekspartner het gesprek zwaaiend afsluit. Dan kun je je eventueel aanpassen. En als laatste; check, voordat je verslag doet aan je huisgenoot, goed of je de verbinding hebt verbroken.

Check! Je bent er nu helemaal klaar voor.  Wij wensen jou heel veel Suc6! met je online sollicitatiegesprek!

Heb je interesse om vaker tips te ontvangen? Volg dan onze LinkedIn Company Page 

 


Copyright © 2024 Suc6! Recruitment   |  Sitemap   |  Privacy