Do's and Don'ts van een sollicitatiegesprek

Je bereidt je voor, leest je in en dan komt het sollicitatiegesprek. Uiteraard wil je een goede indruk achterlaten en vooral geen fouten maken. Het is de kunst om hier een goede balans in te vinden. Je kunt te ver gaan door iemand anders te worden om, maar te laten zien dat jij in de rol past. Of je doet juist het tegenovergestelde en toont te weinig interesse. Wij helpen je even verder met wat tips die je misschien nog nooit eerder hebt gezien. 

 

✅ Feiten en cijfers van je huidige of vorige werkgever 

Neem feiten en cijfers mee naar je gesprek. Laat zien wat jouw successen zijn. Voorbeelden: verkoop van product X verhoogd met 10% en tevredenheidsniveau van klanten omhoog gehaald voor het customer service team. Maak deze zaken concreet, geen vage termen, maar harde cijfers. Waarom? Het laat jouw zelfvertrouwen en kwaliteit zien. Tevens geeft het een soort garantie van kwaliteit.

 

❌ Slecht praten over je huidige of vorige werkgevers 

Je gesprekspartner gaat waarschijnlijk vragen waarom je weg gaat bij je huidige werkgever of hoe het was bij je vorige werkgever. Het kan dat hiervoor negatieve redenen zijn. Deze kun je uiteraard benoemen, maar ga niet je huidige of vorige werkgever zwartmaken. Dit zorgt voor een negatieve sfeer en je gesprekspartner denkt dat je alleen maar negatief kan zijn over je werkgever(s). Vertel bijvoorbeeld ook wat goeds dat je meeneemt bij je eventuele toekomstige werkgever.

 

✅ Verdiep je in de geschiedenis van de onderneming

Bekijk niet alleen kort de website, maar probeer ook wat dieper te gaan. Lees artikelen en probeer mensen te contacten die bij het bedrijf werken. De info die je verkrijgt kun je vervolgens benoemen in je gesprek. Dit laat zien dat je goed voorbereid bent en betrokken wil zijn bij de onderneming. 

 

Sociaal wenselijke antwoorden geven

Het komt niet oprecht over wanneer je op elke gegeven vraag precies het antwoord geeft dat wenselijk lijkt te zijn. Ga bijvoorbeeld niet precies alle functie-eisen af en zeg dat je alles uitstekend kan. Voor deze meeste functies is het bijna onmogelijk om overal goed in te zijn. Je gesprekspartner gaat dit uiteindelijk opmerken. Ben eerlijk en wees jezelf. Er later achter komen dat je toch niet past in de cultuur is vervelender dan afgewezen worden na een gesprek. 

 

Advies nodig? Stuur een van onze medewerkers een berichtje via LinkedIn.

 

Gesprekspartner in de ogen aankijken en blijven lachen (maar niet de hele tijd)

Simpel, maar snel vergeten. Je denkt vaak dat je dit al doet, maar ga is in gesprek en let op je oogcontact en dat op van je gesprekspartner. Probeer het te oefenen tijdens gesprekken met vrienden en familie. Net zo belangrijk is lachen, dit laat je enthousiasme zien. Let op dat je hierin niet overdrijft, ga niet om alles lachen en kijk soms even weg naar bijvoorbeeld je aantekeningen. 

 

Te veel focus op salaris

Tijdens het eerste gesprek moet salaris eigenlijk geen gespreksonderwerp zijn en al helemaal geen focus hebben. Ga eerst in op de functie, het bedrijf en jouw skills. Is er een wederzijds positief gevoel? Dan komt het salaris wel.

 

 

Vaker tips ontvangen? Volg dan onze LinkedIn pagina! Ben je toe aan een baanwissel of gewoon nieuwsgierig? Bekijk ons aanbod. Geen idee waar je naar op zoek bent? Neem gerust contact op, we stellen ons graag even voor!

Suc6! Recruitment is gespecialiseerd in het maken van een perfecte match tussen werkgever en werknemer. Suc6! Recruitment zoekt in verschillende sectoren waaronder logistiek, sales, klantenservice en meer. Onze regio's: Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland

 

Volg onze LinkedIn pagina. 

 

 

 

 

 


Copyright © 2024 Suc6! Recruitment   |  Sitemap   |  Privacy