De meest gestelde sollicitatievragen

’Hoe kan je je goed voorbereiden op jouw sollicitatiegesprek?’

Ja!!!....je mag op gesprek bij de werkgever van jouw droombaan! En natuurlijk moet je je goed voorbereiden. Verdiep je vooraf goed in het bedrijf, de functie en laat zien dat je goed bent voorbereid. Neem het functieprofiel uitgeprint mee, je cv, een schrijfblok- of map en wellicht enkele interessante cq relevante printjes van hun website. En natuurlijk heb je vooraf al enkele topvragen voorbereid die jij in het gesprek aan de orde wil laten komen. Maar welke vragen kan jij verwachten bij een eerste kennismakingsgesprek? Wij hebben de meest gestelde vragen hieronder voor jou op een rijtje gezet.  

✅ Vertel eens wat over jezelf

Je hoeft niet je carrière tot in de details te vertellen, aangezien ze jouw cv voor hun neus liggen. Jouw antwoord moet eindigen met waarom je voor deze functie hebt gesolliciteerd en daar op interview bent die dag. Afhankelijk van het bedrijf en de functie, kun je ook wat over jou als persoon vertellen. Uiteraard moet dit dan wel in lijn liggen met de functie.

 ✅  Waarom ben je geïnteresseerd om bij ons te komen werken?

Vertel waarom het bedrijf jou in eerste instantie aansprak, waarom jij met het bedrijf matcht. Vertel hoe jouw ervaring en achtergrond aansluit op de functie en dat je de waarde van de functie snapt. Je maakt hierbij dus duidelijk wat jou onderscheidt van de rest en waarom jij zo goed in het bedrijf past.

✅ Waar ligt jouw grootste talent?

Op deze vraag mag jij eigenlijk wel een beetje opscheppen over jezelf. Vertel namelijk in welke skills jij uitblinkt, maar zorg er wel voor dat dit in lijn ligt met de functie.

✅ Wat is jouw grootste aandachtspunt?

Zorg dat je niet iets noemt wat direct gerelateerd ligt aan de functie. Dus als jij voor een functie in de ICT gaat, dan zeg je bijvoorbeeld niet dat je niets snapt van computers. Vertel daarnaast hoe jij met jouw aandachtspunt omgaat en hoe jij dit van plan bent om te verbeteren.

✅ Vertel eens over een keer toen jij een lastige situatie hebt opgelost

Je kunt je hier op voorbereiden door nog eens goed naar de gewenste skills in de functie te kijken. Aan de hand van deze skills kun jij terugdenken aan een situatie waarbij jij deze moest gebruiken. Vertel de situatie, wat was jouw taak en wat voor actie heb jij ondernomen? Als laatste, vertel jij wat het resultaat was.

 Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Wellicht niet helemaal nodig om te zeggen, maar bij deze vraag vertel je uiteraard niet dat jij je baas niet aardig vond of dat je ruzie had met collega’s. Je kunt antwoorden dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, een nieuwe branche wilt ontdekken of in je vorige/huidige functie niet meer verder kon groeien. Je kunt dan als laatst aangeven waarom je zo’n zin hebt in de nieuwe functie.

✅ Noem iets op wat jij bereikt in vorige functies en waar jij trots op bent

Bedenk van tevoren op welke acties jij allemaal trots bent. Kies er eentje uit die relevant is voor de functie, vertel waarom jij hier trots op bent, hoe je dit hebt bereikt en hoe je deze ervaring en bijbehorende skills kunt meenemen naar de nieuwe functie. 

✅ Waarom zouden wij jou moeten aannemen?

Vaak is dit één van de sollicitatievragen die als laatst wordt gesteld. Op deze vraag antwoord je waarom jij gekwalificeerd bent voor die functie. Uiteraard voldoe jij aan alle eisen die in de functiebeschrijving staan, anders was je daar niet op gesprek, maar vertel wat jij extra kunt toevoegen aan de functie. Beschik jij alleen over de basis skills uit de functie, vertel dan waarom je zo gepassioneerd bent over het bedrijf en de functie.

Interesse voor meer sollicitatie tips? Klik hier 

Wil je graag op de hoogte blijven van onze nieuwste vacatures, advies & tips en alle actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Dan nodigen wij jou graag uit om ons te volgen op onze LinkedIn Company Page 

 


Copyright © 2024 Suc6! Recruitment   |  Sitemap   |  Privacy