Veel gestelde vragen over thuiswerken

 

 

De afgelopen 8 maanden werken we met zijn allen zo veel mogelijk thuis. Door de huidige stijging van het aantal besmettingen in ons land, zal dit ook nog enige tijd duren. Dit roept voor velen steeds meer vragen op. Welke plichten en rechten zijn er voor thuiswerkers? In dit artikel worden de meest gestelde vragen over thuiswerken door het FNV beantwoord.

 

1.   Mag mijn werkgever mij verplichten thuis of juist op kantoor te werken? 

Heb je een functie die thuiswerken toelaat, dan werk je in principe thuis. Je werkgever kan je daartoe ook verplichten. Andersom geldt dat als het voor je werk nodig is dat je op kantoor bent, je niet zo maar kan thuisblijven. Wil je niet naar kantoor, omdat jij of je huisgenoot tot een risicogroep behoren? Overleg dan met je werkgever.

 

2.    Heb ik na de coronacrisis nog recht op thuiswerken?

In Nederland is het nog geen wettelijk recht op thuiswerken. Wel heb je als werknemer op grond van de Wet Flexibel Werken het recht je werkgever te verzoeken om thuis te mogen werken.

 

3.    Wie is er verantwoordelijk voor een veilige en gezonde thuiswerkplek?

Jouw werkgever heeft een zorgplicht. Hij moet zorgen dat je op kantoor én thuis veilig en gezond kan werken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een goede tafel en bureaustoel
  • Een los toetsenbord en een muis voor bij een laptop
  • Een laptophouder of extra beeldscherm
  • Voldoende verlichting geven over de risico’s van het thuiswerken

 

4.    Mag mijn werkgever mijn thuiswerkplek zomaar controleren?

Jouw werkgever heeft een zorgplicht, dus hij moet wel weten of je thuis verantwoord kan werken. Als werknemer moet jij daarom wel een vorm van controle toestaan als je thuis wil werken. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van een vragenlijst of foto’s maken en delen van je thuiswerkplek. 

 

5.    Mag mijn werkgever mijn productiviteit controleren?

Het bijhouden van productiviteitsscores van werknemers is verboden. Het is in strijd met de privacywetgeving. Alleen onder strikte voorwaarden is het controleren van werknemers toegestaan.

 

6.    Heb ik recht op een thuiswerkvergoeding?

Dure laptops en bureaustoelen die nodig zijn om goed thuis te werken, kan jouw werkgever ter beschikking stellen. Kleinere extra onkosten, zoals internet, verwarming, licht, het kopje koffie, kan je werkgever onbelast vergoeden uit de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Bij een modaal inkomen van € 36.500 is die vrije ruimte tussen de € 500 tot € 1.000 bruto per jaar.

 

7.    Hoe houd ik grip op mijn werktijden en voorkom ik vervaging van werk en privé?

Het gevaar bestaat dat wanneer je thuiswerkt, je meer uren gaat werken dan normaal. Om overbelasting te voorkomen, probeer altijd ervoor te zorgen dat je je gewone uren werkt en maak duidelijke afspraken met je collega’s wanneer je vrij bent.

 

Heb je interesse om het gehele artikel te lezen van de FNV? Klik dan op deze link

 

Meer informatie

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op via info@suc6recruitment.nl  of volg onze LinkedIn pagina voor updates.

 

 

 

 

 

Nieuw item

Copyright © 2024 Suc6! Recruitment   |  Sitemap   |  Privacy